+31 (0)58 - 289 48 76

The place to be for every organist

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil met reguliere elektronische orgels?
U ervaart in Hauptwerk vooral een natuurlijke klank. Waar bij elektronische orgels de klanken kunstmatig worden opgewekt, zijn de klanken van Noorlander orgels echte pijporgelklanken met al hun eigenschappen. U ervaart het alsof u in de kerk zelf aan het spelen bent! Doordat elk register pijp voor pijp is opgenomen (met en zonder tremulant en nagalm) is een enorme rekenkracht nodig. Daarom zijn onze orgels voorzien van een krachtige computer, die al deze audio fragmenten snel kan verwerken. . Het resultaat is een zeer natuurgetrouw geluid. Een Hauptwerk orgel van Noorlander komt beter overeen met een pijporgel dan de reguliere elektronische orgels.

Waarom is deze klank dan zo realistisch?
Omdat het originele orgel pijp voor pijp op zijn plaats in de kerk is opgenomen. In Hauptwerk horen we de orgelklanken resoneren in de akoestiek van de omgevende ruimte. De akoestiek is immers van grote invloed op hoe u de klank van een orgel ervaart. Er worden minimaal drie opnamen per pijptoon gemaakt, omdat pijptonen verschillend klinken afhankelijk van het toucher. Ook oneffenheden en ‘foutjes’ zijn realistisch in de klank opgenomen. Daardoor hoort u levende klanken van een virtueel orgel, precies als van het echte pijporgel. De geluiden van de mechanieken en de windvoorziening zijn eveneens opgenomen.

Wat is virtuele pijporgelsoftware eigenlijk?
U kunt het een bibliotheek met de klanken van allerlei orgels noemen. Als u een toets bij een pijporgel indrukt komt een ingewikkeld stelsel van mechanische hefbomen in het orgel in beweging en zorgt er voor dat de bedoelde pijp zijn klank laat horen. Het equivalent daarvan bij een virtueel orgel werkt net zo en het resultaat komt overeen: de juiste klank wordt weergegeven.

Wat maakt deze klanktechniek zo bijzonder?
Realisme! U krijgt bijna hetzelfde gevoel, als wanneer u op de orgelbank van een eeuwenoud pijporgel plaats neemt. Het machtige gevoel dat u de koning der instrumenten bespeelt, werkt inspirerend. Waar elektronische orgels vaak tot luistermoeheid leiden, animeert een Hauptwerk orgel om een wereld aan klanken te gaan verkennen. Daarnaast is het fascinerend dat u een compléét orgel hoort, een natuurgetrouwe en volledige kopie van een kerkorgel! Dat kan een klein orgel zijn met weinig registers of u speelt op een groot orgel met veel registers tot uw beschikking. Maar geen verzameling samples van meerdere orgels om een dispositie compleet te maken. Het klankkarakter en de dispositie van een orgel kunt u geheel op uw eigen wensen afstemmen. Daarnaast kunt u zonder enige beperking meerdere sample sets in uw orgel installeren. Een orgel met barokke klanken kunt u afwisselen met een orgel dat romantische stemmen laat horen. Want u kiest eenvoudigweg de samplesets uit die het meest passen bij uw favoriete muziek. Hauptwerk overtreft hiermee de traditionele, elektronische orgels op alle fronten.
Orgelmakerij Noorlander biedt u een prachtig meubel aan, gecombineerd met de meest realistische weergave van echte pijporgels. En dat in uw eigen huiskamer!

Kan ik de galm harder of zachter zetten?
Hauptwerk werkt met samples waarin de klank en de akoestiek zijn opgeslagen. In de nieuwe sample sets zijn meervoudige opnames van elke klank gemaakt met verschillende verhoudingen tussen klank en akoestiek. Dat maakt een keuze mogelijk. Hauptwerk is de basis van het systeem, maar de uitvoering en de kwaliteit van de klanken wordt volledig bepaald door de Hauptwerk orgelproducent. Bij Noorlander orgels wordt steeds aan verbeteringen gewerkt, die achteraf ook nog op reeds geleverde orgels zijn toe te passen. Vrijwel elke wens van een klant is te realiseren.

Kan ik de bijgeluiden ook uitzetten?
Als u de geluiden van de windmotor en de mechanieken storend vindt, kunt u deze in de geluidsmixer verzwakken en ook helemaal uitschakelen.